Aratis tekent opdracht bouwmanagement Windplanblauw

Donderdag 31 december 2020

Aratis tekent opdracht

Aratis heeft de overeenkomst met Vattenfall en SwifterwinT getekend voor het uitvoeren van het bouwmanagement van het windpark project Windplanblauw. De finale ontwerpen van dit project worden gemaakt en aannemers zijn reeds begonnen met de voorbereiding van de bouwwerkzaamheden. Aratis is sinds 2018 betrokken bij de ontwikkeling van dit mooie project, waarbij zij de verantwoordelijkheid over de tender heeft. Hiervoor heeft Aratis niet alleen de benodigde kennis en ervaring ingebracht, maar ook haar netwerk van specialisten ingezet. Tevens is de tenderdocumentatie opgesteld door Aratis op basis van Systems Engineering en daarbij is gebruik gemaakt van de eigen software om dit proces te ondersteunen. Het Project Informatie Management Systeem (PIMS) wordt integraal door het gehele projectteam gebruikt. Dit vormt de “back bone” van het project.

Samengesteld project

Windplanblauw bestaat uit 37 windturbines rond het dorp Swifterbant (FL), een 33-150kV onderstation, een 150kV export kabel en 24 windturbines in het IJsselmeer, deze tender van de werken in het IJsselmeer is nog niet afgerond. Windplanblauw is een samengesteld project dat gezamenlijk ontwikkeld is door Vattenfall en SwifterwinT. Zij sloegen de handen inéén om niet alleen samen dit project te ontwikkelen, maar ook om dit windpark gezamenlijk te realiseren, hiervoor hebben zij het volledige bouwmanagement aan Aratis gedelegeerd. Hierbij wordt Aratis ondersteund door meerdere aan hen gelieerde zelfstandig adviseurs en collega adviesbureaus.

Aratis en haar partners

Aratis zal voor Windplanblauw het totaalconcept van bouwmanagement verzorgen waarbij de integrale aanpak centraal staat. De methode van bouwmanagement volgens het IPM model is een gedegen en complete aanpak en is Aratis zeer goed bekend. Aratis vindt aantoonbaar en herleidbaar werken belangrijk bij de vertegenwoordiging van haar opdrachtgevers en heeft dan ook voor dit werk de hulp gevraagd bij aangesloten adviesbureaus in de windsector voor hun specifieke kennis en competenties. Deze samenwerking brengt de volledige benodigde expertise samen in het projectteam. Naast het bouwmanagement van het onshore projectdeel, zal Aratis ook de tender van het nearshore projectdeel afronden en tekenbare contracten opleveren. Zowel Vattenfall en SwifterwinT als Aratis kijken enthousiast uit naar de bouwperiode van ongeveer tweeëneenhalf jaar, waarbij ‘zero harm on our (wind)farm’ het credo is.