Windpark Zeewolde B.V. bouwt tot medio 2022 het grootste Nederlandse windmolenpark op land en het grootste gemeenschapsproject van Europa. Het wordt gebouwd in het buitengebied van de gemeente Zeewolde, ten oosten van Almere. In dit gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is meer dan 90% van de boeren, bewoners en ondernemers aandeelhouder. Samen zorgen ze ervoor dat de 220 solitaire molens die momenteel in het gebied staan, vervangen worden door 83 grote molens (tot ca 220 meter hoogte) in lijnopstellingen.

Windpark Zeewolde levert, als het gereed is, bijna drie keer zoveel schone energie dan er met de huidige molens wordt opgewekt. Windpark Zeewolde B.V, de initiatiefnemer van windpark Zeewolde, is zowel verantwoordelijk voor het realiseren van de nieuwe turbines als voor het saneren van de huidige molens.

Drie Contracten

De realisatie van het project is verdeeld in 3 grote contracten. Twee UAV-GC contracten die samen de Balance of Plant vormen, te weten één voor het onderstation en de verbinding met het TenneT-grid en het tweede contract voor de aanleg van de parkwegen, kraanopstelplaatsen, funderingen en parkbekabeling tussen de turbines en naar het onderstation. Het derde contract betreft de levering en installatie van de windturbines.

Aratis en Windplan Zeewolde

Aratis staat Windpark Zeewolde BV bij vanaf de voorbereiding van het project zoals het finaliseren van de contracteringstrategie. Daarnaast zijn samen met technische adviseurs de twee Balance of Plant UAV-GC contracten op de markt gezet en zijn twee aannemers gecontracteerd. Gedurende de uitvoering voert Aratis het contractmanagement over deze contracten. Een dermate groot project met vele perceeleigenaren en -gebruikers vraagt ook om een goede structurering van informatie en beheersing van processen. Middels het bekende Project Informatie Management Systeem PIMS heeft Aratis hier de juiste invulling aan gegeven zoals het maken van goede perceelpaspoorten en het toepassen van intelligent eisenbeheer.

Een groot project met veel adviseurs en stakeholders, Aratis is trots om daar deel van uit te maken.

De betrokken experts bij dit project:

Shahnam Mochawer

Shahnam heeft in het vakgebied Construction Management & Engineering ruime ervaring opgedaan bij de grote aannemingsmaatschappijen en...

Wybran Jansen

Sinds geruime tijd werkt Wybran in de windindustrie, waarbij hij diverse rollen heeft vervuld van projectleider uitvoering bij Vestas en Enercon, tot contract...

Tim Gademan

Tim heeft als ervaren inkoopadviseur een brede parate kennis van met name Design & Construct inkooptrajecten. Deze kennis past hij toe...

Wilt u met ons praten over samenwerking?

Of u nu als opdrachtgever een complex vraagstuk wilt bespreken of als professional toe bent aan een serieuze verandering. Neem dan contact met ons op voor een nadere kennismaking met een kop koffie! Voor meer aanvullende informatie kunt ook onze brochure aanvragen.