Oosterweelverbinding contractmanagement

Met het project Oosterweelverbinding gaat Lantis de ring rond Antwerpen sluiten. De doelen van dit project zijn om het verkeer rond Antwerpen te spreiden voor een vlottere doorstroming gevaarlijke punten op de R1 aan te pakken en de kwaliteit van de leefbaarheid van de regio Antwerpen te verhogen.
Het gehele project is opgedeeld in verschillende deelprojecten: Linkeroever, Scheldetunnel, Oosterweelknooppunt, R1-noord en Kanaaltunnels. De uitvoering van het eerste deelproject is in 2019 gestart en het laatste deelproject zal volgens planning in 2030 afgerond zijn.

Het contract wat voor het grootste deel van de deelprojecten ingezet wordt is het van Engelse origine NEC4 ECC. Deze contractvorm is vooral bekend in Engeland vanwege de toepassing op veel publieke werken en bij de bouw van diverse grote projecten zoals de Olympische stadions in Londen. De Oosterweelverbinding is op dit moment het grootste project ter wereld dat met een NEC contract wordt uitgevoerd.
Eigenschappen van het NEC4 ECC contract zijn de samenwerkingsprincipes, helderheid van het contract en flexibiliteit in de toepassing van het contract. Bij de toepassing van het NEC contract wordt gebruik gemaakt van een specifieke optie waarbij Opdrachtgever en Opdrachtnemer gezamenlijk een richtprijs bepalen en aan het einde van het project de winsten en verliezen verdelen.

Contractmanagement

Aratis verzorgt contractmanagement advies voor Lantis in het team van de Client Representative. Dit team functioneert op programmaniveau en dient onder anderen te zorgen dat de deelprojecten een uniforme contractaanpak hanteren die past binnen het gedachtegoed van de NEC.

De betrokken experts bij dit project:

Michiel Goosens

Michiel is een ervaren project- en contract manager met een aantoonbare ervaring in de infra- en maritieme sector. Hij is bedreven in projectmanagement...

Niek Lauret

Niek heeft de technische Bachelor opleiding Civiele Techniek in Vlissingen afgerond. Vervolgens heeft hij zijn master behaald aan de TU Delft...

Wilt u met ons praten over samenwerking?

Of u nu als opdrachtgever een complex vraagstuk wilt bespreken of als professional toe bent aan een serieuze verandering. Neem dan contact met ons op voor een nadere kennismaking met een kop koffie! Voor meer aanvullende informatie kunt ook onze brochure aanvragen.