Oosterweelverbinding contractmanagement

Met het project Oosterweelverbinding gaat Lantis de ring rond Antwerpen sluiten. De doelen van dit project zijn om het verkeer rond Antwerpen te spreiden voor een vlottere doorstroming gevaarlijke punten op de R1 aan te pakken en de kwaliteit van de leefbaarheid van de regio Antwerpen te verhogen.
Het gehele project is opgedeeld in verschillende deelprojecten: Linkeroever, Scheldetunnel, Oosterweelknooppunt, R1-noord en Kanaaltunnels. De uitvoering van het eerste deelproject is in 2019 gestart en het laatste deelproject zal volgens planning in 2030 afgerond zijn.

Het contract wat voor het grootste deel van de deelprojecten ingezet wordt is het van Engelse origine NEC4 ECC. Deze contractvorm is vooral bekend in Engeland vanwege de toepassing op veel publieke werken en bij de bouw van diverse grote projecten zoals de Olympische stadions in Londen. De Oosterweelverbinding is op dit moment het grootste project ter wereld dat met een NEC contract wordt uitgevoerd.
Eigenschappen van het NEC4 ECC contract zijn de samenwerkingsprincipes, helderheid van het contract en flexibiliteit in de toepassing van het contract. Bij de toepassing van het NEC contract wordt gebruik gemaakt van een specifieke optie waarbij Opdrachtgever en Opdrachtnemer gezamenlijk een richtprijs bepalen en aan het einde van het project de winsten en verliezen verdelen.

Contractmanagement en Systeemgerichte Contract Beheersing

Aratis neemt deel in Lantis in de teams van de Client Representative (contractmanagement) en van de Projectmanager (Systeem Gerichte Contractbeheersing).

De betrokken experts bij dit project:

Erwin Put

Erwin is een civieltechnisch toetscoördinator en projectprofessional. Hij heeft ruime ervaring bij Rijkswaterstaat waar hij...

Niek Lauret

Niek ontwikkelt zich verder als contractmanager op basis van zijn civieltechnische én projectmanagement opleidingsachtergrond ...

Wilt u met ons praten over samenwerking?

Of u nu als opdrachtgever een complex vraagstuk wilt bespreken of als professional toe bent aan een serieuze verandering. Neem dan contact met ons op voor een nadere kennismaking met een kop koffie! Voor meer aanvullende informatie kunt ook onze brochure aanvragen.